subota, 26. siječnja 2013.

Pravilna ishrana u trudnoci

Na spisku za izbegavanje su slano, začinjeno, slatkiši, alkohol, cigarete.Trudnice moraju da piti dvije litre tečnosti, uglavnom vode. Kratko  rečeno tih devet ,najuzbudljivijih mjeseci, žena bi trebala da se potpuno posveti zdravom načinu života. Takav režim olakšaće period kada se beba rodi i kada počne laktacija.
Inače, dnevne kalorijske potrebe za ženu su od 2.000 - 2.200 kalorija. Tokom trudnoće taj iznos treba povećati za 15 %, odnosno za 300-500 kalorija na dan. Ako je u pitanju blizanačka trudnoća broj dovoljenih kalorija se duplira. Naravno, podrazumijeva se da to budu kalorije  u zdravom obliku- kroz meso, voće i povrće. Uzimanje više kalorija nego što je to potrebno bebi za rast, ne samo da je nepotrebno, već je i nerazumno: veća tjelesna težina dovodi do naprezanja mišića što ima za posljedicu bol u krstima, nogama, povećan zamor i proširene vene, beba može da ima preveliku težinu i da porođaj bude teži, posle porođaja je teže skinuti suvišne kolograme, a najteža komplikacija je povišen krvni pritisak. S druge strane, unošenje manje kalorija može da uspori razvoj bebe- može da rezultira padom rezerva masti, što dovodi do stvaranja tzv. ketona u krvi i urinu. Njihova produkcija je znak gladovanja, a ako je hronična, može da rezultira mentalnom retardacijom djeteta.
MESO
Ishrana trudnice treba da obiluje „mršavim mesom“ odnosno mesom živine, kao i nemasnom junetinom. Značajno je da žene tokom trudnoće svaki dan jedu mesa, zato što organizam najbolje iskorišćava gvožđe iz ove vrste namirnice, a preporučuje se konjetina. I riblje meso treba da bude na jelovniku, jer u njemu ima kalcijuma neophodnog za čvrste bebine kosti. Treba izbegavati slano i puno veštačkih dodataka, masne i suhomesnate proizvode. Takođe, meso mora uvek da bude dobro pripremljeno, jer je kod trudnica povećan rizik od trovanja bakterijama iz neadekvatno pripremljenog mesa.
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
Mleko i mlečni proizvodi su najbolji izvor minerala, proteina. Pijte mleko, jogurt, jedite mladi sir, kajmak... Poželjno je da jedete i voćne jogurte. Pošto nutricionisti savetuju da izbegavate konzervans, veštačke aditive preporučujemo da ih sami pravite kod kuće. Ispasirajte ili izmiksujte omiljenu voćku, dodajte jogurt, a po potrebi i malo smeđeg šećera. Neka to bude vaša svakodnevna užina.

VOĆE I POVRĆESvaki dan je neophodan unos voća bogatog vitaminom C i porcije tamnozelenog lisnatog povrća. U ishranu treba da dominiraju svježe namirnice. Zdrav izvor proteina su grah i koštunjavi plodovi. 
Vitamin C se nalazi u jagodama, dinjama, kupusu, paprikama, prokelju... obezbjediće, vašoj bebi pravilan razvoj desni i tkiva, a vašem tijelu brže zarastanje rana i bolje apsorbovanje željeza. Zdrav izvor proteina su grah i koštunjavi plodovi.
FOLNA KISELINA I VITAMINITrudnici je potrebno 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ishranom je nemoguće da se sve potrebe zadovolje, pa je preporuka da se kombinuju raznovrsna ishrana i suplemenati. Namirnice bogate folnom kiselinom su pahuljice, kruh i peciva od cijelog zrna žitarica, riža, brokule, karfiol, špargle i mahunarke. Pošto je folna kiselina osetljiva na visoke temperature, povrće treba jesti friško ili kuhano na pari ili u vrlo malo vode. Česta pojava među trudnicama je i malokrvnost usljed nedostatka željeza, jer mnogo žena započinje trudnoću s veoma malim rezervama željeza u organizmu.
Uz dodatak željeza potrebno je piti i vitamin C koji pospešuje iskoristljivost željeza. Za vrijeme trudnoće poželjan je unos posebne formule prenatalnog kompleksa vitamina.

 ŽITARICE
Izbegavajte kruh od bijelog brašna, birajte peciva i tjestenine napravljene od cijelog zrna žitarica. Na vašem jelovniku neka bude barem dva puta nedeljno i neglazirani pirinač jer je najbolji izvor prehrambenih vlakana i najsigurniji način da se spriječi pojava zatvora koja je veoma česta u toku trudnoće. 

Nema komentara:

Objavi komentar