subota, 26. siječnja 2013.

Zdrava ishrana u trudnoći


           Ishrana u trudnoći treba da bude kvalitetna i raznovrsna tj. da se unose sve hranljive materije, naravno umjereno, 
Jasno je da tjestenine i žitarice, kao i riža, griz, pšenica, kukuruz imaju dosta kalorijskih vrijednosti, ipak veći dio tih kalorija odlazi na ugljene hidrate iz škroba, što je mnogo bolji izbor od šećera. Naime, škrob upija veliku količinu vode, bubri u želudcu i na taj način stvara osjeća dugotrajne sitosti.
Što se tiče bjelančevina ili proteina one predstavljaju sastavni dio našeg tijela jer predstavljaju osnovu strukture svake ćelije. Bjelančevina ima najviše u mesu i ribi, ali isto tako i u žitaricama, mliječnim proizvodima i u jajima. Potrebe trudnice za bjelančevinama iznose jedan gram na kilogram njene težine, to znači oko 70 grama dnevno. To ćete lako postići ako na primjer pojedete:
100 gr. mesa, 
2 jaja, 
200 gr.kruha, 
solju mleka ili krišku sira. Ovo je sasvim dovoljan unos bjelančevina za jedan dan.
Suhomesnate proizvode u principu treba izbjegavati ili ih jesti u malim količinama. Pojedini suhomesnati proizvodi sadrže dosta soli koji mogu loše da utiču na one trudnice koje ne izlučuju dovoljno vode iz organizma, samim tim imaju otoke, kao i kod onih koje imaju povišeni krvni pritisak. Trudnice koje nemaju ovakvih problema ne znači da mogu da jedu ovu vrstu namirnica u neograničenim količinama, dovoljno je 200 gr. nedeljno.
Jaja su veoma bogat izvor hranljivih materija. Jedno jaje sadrži oko 6gr. belancevina, oko 5,5 gr, masti, a uz to jaje sardži željezo kao i vitamine A, E i B. Jedno jaje dnevno što znači ukupno sedam nedeljno neće naškoditi trudnici. Da napomenemo da je svakako bolje jesti kuhana tj. barena jaja nego pržena, zbog same masnoće.
Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda njih treba unositi naročito zbog kalcijuma ali ne treba pretjerivati ni u ovim namirnicama, jer mnoge trudnice se varaju misleći da je mlijeko voda pa ga uzimaju u velikim količinama, neke i po litar na dan. Važno je da mlijeko sadrži vitamin A, E i B , kao kalcijum, fosfor koji su izuzetno važni za rast tkiva i normalnu funkciju ćelija. Ponekad i kad imate potrebu za većom količinom mlijeka ili sireva uzimajte mlijeko sa što manjim procentom masti kao i jogurte, a sireve birajte da budu mladi a ne prevreli i masni.
Povrće je jako važna namirnica u ishrani svake mame. Prije svega povrće je niskokalorično, a pošto zauzima dosta prostora u želudcu samim tim daje osjećaj sitosti. Povrće je važno unositi jer ima dosta vitamina. Zeleno povrće kao sto su zelena salata, riža, blitva bogato je željezom i folnim kiselinama. Obje materije su važne za stvaranje krvnih zrnaca, a folna kiselina u samom početku razvoja zametka suzbija razvoj nekih anomalija. U žutom povrću kao što su mrkva, tikvice, bundeva ima dosta karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Povrce kao sto su paprika, karfiol, kupus, paradajz sadrže velike količine vitamina C, koji je neophodan organizmu za borbu protiv raznih infekcija kao što i jača imuni sistem.
Voće je bogato šećerom i vitaminima, njihov najveći dio čini voda što, je jako važno svi plodovi voća su siromašni bjelančevinama i mastima. Najbolje je da trudnica pojede po jednu voćku za doručak i užinu.  Ali prekomjerno uzimanje voća može da izazove debljanje iako je jako zdravo treba ga jesti umjereno.

Nema komentara:

Objavi komentar